Make your flowers last longer

Jeg har elsket blomster siden jeg var liten. Mamma tok meg alltid med ut i hagen for å lage blomsterkrans, eller bare lage den fineste blomsterbuktten. På grunn av gode minner, finner jeg også lykke i det. Blomster for meg gir meg en enorm god og trygghetsfølelse i hjemmet, samtidig syns jeg lukten er helt herlig. Som mange av dere sikkert allerede vet/skjønner, er jeg gjennomsnittlig glad i blomster – og interessen for å få mer kunnskaper innen dette har vært stor. I løpet av de siste årene hvor jeg har lest, spurt og erfart selv, har jeg klart å plukke ut noen gode tips. Og disse tipsene deler jeg gledelig med dere.

1. LOOK FOR VIBRANT GREEN, FIRM, LEEAVES AND BRIGHT, STURDY BLOSSOMS

Dette sier seg selv når du går ut å kjøper deg blomster, istedenfor å kjøpe de blomstene som ser slitte og ødelagte ut, kjøper du heller de som faktisk ser friske og grønne ut. Det er heller ikke bare utseende du burde se på, men gjerne også kjenn på blomsten. Jeg pleier alltid og forsikre meg om at de kjennes faste og fine ut – da er jeg forsikret meg om at buketten jeg tar med hjem, vil holde og at jeg ikke ender opp med at alle dør på grunn av bakterier.

2. USE CLEAN CLIPPERS, A VLEAN VASE, AND CLEAN WATER

Nøkkelen er rett og slett unngå bakterier. Det er selvfølgelig ikke lett å holde blomster unna bakterer 100%, men du kan utgjøre en stor forskjell om du bare orker. Alt handler om litt forberedelser. Jeg kjøper alltid inn nye blomster på mandager, så søndagene for meg består av en liten “rengjøringstime” når det kommer til kuttere og vaser. En annen ting bortsett fra å holde ting rent: vær så snill å gi blomster et friskt og kaldt vann de kan suge til seg. Det er et stort omdiskutert tema om blomster skal stå i lunket eller varmt vann – lunket vann er en gammel myte. Sett de i kaldt vann! Spesielt tulipaner, gjerne med et par isbitter. Med kaldt vann er det mindre fare for at sopp vokser og andre mikroorganismer sprer seg og utvikler seg til å bli bakterier.

3. CUT & CLEAN

Når du står med blomsterbuketten i hånda, er det ikke alltid like lett og vite hvor man skal starte og hvordan. Så tenkte det kunne være greit å fortelle litt om det også. Det første jeg gjør er å holde endene under vann mens jeg kutter (med en blomsterkutter fra blomsterbutikken), dette for å unngå luft i selve stilken. Deretter setter jeg dem rett i kaldt vann, etterhvert som jeg snitter dem. Her syns jeg også det er viktig å nevne at du må snitte dem godt på skrå for mest mulig vanntilførsel. Selv har jeg gjort denne feilen og alltid trodd jeg har klippet de godt nok – but noo.

Om dere ser nøye nok på bildene mine, ser dere blomser som ikke er blitt stelt. Disse er puttet rett i en vase (heia kjæresten!), haha! Nei, men det jeg ville gjort istedenfor, er å kuttet vekk alt av blader og stilker som er nærme vannet i vasen. Disse har nemlig utrolig mye bakterier på seg, som vi helst vil unngå. Uten bakterier vil skjønnhetene vare lengere.

 

4. KEEP YOUR BEAUTIES OUT OF BRIGHT SUNLIGHT

Temperaturen er svært viktig. Ikke missforstå meg når jeg sier at blomster trives godt kaldt, for de blomstrer best ved dagslys/i varmen – gjerne ikke direkte i sollyset, men rett og slett i et varmt miljø. Men for at blomster skal vare lengere, vil jeg sterkt anbefale å sette de i garasjen/evt kjelleren din. Jeg pleier alltid putte mine i kjelleren før jeg legger meg (der er det kaldere).

5. TAKE OUT ANY DEAD BLOSSOMS OR LEAVES

Føler jeg har nevnt dette tusen ganger i løpet av innlegget – men ødelagte/vissne blader og blomster sender ut evig mase bakterier. Fjern dem før de smitter over på de andre blomstene du har i buketten din. Tilfør næring til vannet når du skifter deg, gjerne annenhver dag – samt tilsett noen dråper klorin for å unngå bakterier. At en eller to blomster + noen blader blir vissne er helt normalt, og kan fort skje. Om du bare holder et ekstra øye til nettopp dette, vil du også se en enorm forskjell på levetiden.

10 kommentarer

Siste innlegg