hits

Gir dere peng til tiggere?Siden jeg flyttet til Kristiansand og reist mye gjennom Oslo det siste året, har jeg kommet over et par tiggere. Jeg ser de, og kommer alltid i en vurderingsprosess. Skal man gi penger til tiggere? Burde jeg heller gå å kjøpe mat til de? Eller skal jeg fortsette å gå forbi dem? 

For litt siden satt jeg alltid med tankene om at dette var tiggere som virkelig trengte hjelp, jeg hadde vært innom butikken å kjøpt meg litt snacks til helgen og fikk typ 40 kroner tilbake og tenkte raskt at disse 40 kronene heller kunne gå til tiggerne som trengte dem mer enn meg. I det jeg går mot tiggeren som jeg vurderer å gi disse 40 kronene til, overhører jeg to eldre mennesker snakke. De snakker om hvor synd det er å lure mennesker på denne måten; få oss til å tro de er fattig, men egentlig går pengene til en annen person. Man kan jo selvfølgelig ikke tro på alt man hører, men i dette tilfelle valgte jeg å undersøke det nærmere. En annen ting som fikk meg til å stusse noe vanvittig mye, var at i det øyeblikket jeg setter meg ned på benken for å søke opp dette - tar tiggeren opp en Iphone 6. EN IPHONE. I tillegg sigaretter. Hvordan i svarte kan en tigger ha råd til en iPhone?

Jeg droppet i dette tilfelle å gi tiggeren penger. 

Noen måneder senere reiste jeg fra Gol-Oslo, og ankom Oslo sent på kvelden. Jeg tar toget og er på vei til hotellet. På veien mot hotellet oppdager jeg en gruppe med tiggere som står og røyker, drikker alkohol, holder på iPhonene sine og ser lite bekymret ut. Man begynner jo i dette sekundet spesielt å lure? Jeg har i hvert fall etter denne hendelsen vurdert om jeg skal fortsette å gi ut penger eller ikke. Jeg har absolutt ingen ting i mot tiggere, og nei, dette handler ikke om å være rasist som mange helt sikkert vil påstå. 

16 kommentarer Skjul

10.04.2017 kl.19:15

jeg ELSKER når du tar opp temaer som dette..

kanskje viktig å påpeke at ikke alle tiggere er slik? men jepp, opplevd det samme desverre. Så svaret mitt er nei :-) Gir aldri penger til dem.
Benedikte Porsanger

10.04.2017 kl.19:30

Anonym: Syns jeg påpeker det godt når jeg nevner de tiggerne som tar opp iPhone, røyker og drikker alkohol.

10.04.2017 kl.19:20

hva med de som faktisk er fattig og trenger hjelp? går du bare forbi?
Benedikte Porsanger

10.04.2017 kl.19:21

Anonym: For å være helt ærlig, ja. Hvordan skal jeg vite hvem som er fattig eller ikke? Som sagt, jeg velger heller å støtte kreftforeningen hvor jeg vet hva pengene brukes til.
N

10.04.2017 kl.19:25

Er enig i at det er ikke alle tiggere som faktisk trenger pengene. Jeg gir sjeldent penger pga jeg er skeptisk til hva personen kommer til å bruke pengene til. Men jeg har gitt bort klær og mat og andre ting de kan ha bruk for. Det har jeg somregel levert til et hospits sånn at jeg vet at det kommer til noen som faktisk trenger det.
Benedikte Porsanger

10.04.2017 kl.19:29

N: Gode deg.. <3 Er det jeg også tenker - bedre å være sikker på hvor pengene går!
liveterherlig93

10.04.2017 kl.19:30

nei gjør ikke det:)
Benedikte Porsanger

10.04.2017 kl.19:31

liveterherlig93: Takk for svar :-D <3
Anonym,comment-116451387

10.04.2017 kl.19:35

Anonym: Jeg går forbi de fleste tiggerne i Norge, noe ganske mange andre også gjør. Jeg er sikkert på at DU er den samme person som alltid er her for å være negativ, vist dem har oppholdstillatese i Norge har dem garantert penger fra NAV som sosialstønad og dagpenger, disse folkene kan heller bruke dagene sine til å lære seg norsk å prøve å få seg en jobb isteden for å sitte utfor butikken å plager andre, det siesogså at de fleste tiggere tjenere mer på å sitte å tigge i Norge + dagpenger/sosialstønad, enn det politiet gjør i demmes eget hjemland.
Muhammad Saddique

10.04.2017 kl.19:44

Jeg er enig i at det er ikke alle tiggere som faktisk trenger pengene.

Jeg liker ikke å gi penger til tiggere. De må jobbe.
Benedikte Porsanger

10.04.2017 kl.19:46

Muhammad Saddique: Enig med deg. Takk for kommentaren! :-)
mairho

10.04.2017 kl.20:13

Æ e veldig enig med dæ! Man ser heldigvis litt lettere kem som e uteliggera på ordentlig, så da e det best å gi litt mat til dem, eller som du sir å gi til organisasjona :-)
Hege Kristin

10.04.2017 kl.21:28

ja, er mange som har masse penger, men tigger likevel! trist for de som faktisk trenger de.. for er ikke lett å vite hvem man skal gi til. gir sjelden jeg også!
Emma Olsen

11.04.2017 kl.13:18

Hmm ikke vet jeg, men er nok ikke så svart hvitt som du skal ha det til. Pengene i kreft foreningen går vell like mye til en "høyere makt" som du kaller det.
Benedikte Porsanger

11.04.2017 kl.15:35

Emma Olsen: Nei, altså, det er derfor jeg spør dere lesere. Min opplevelse var utrolig uheldig med tiggere. Og etter så masse penger som jeg har gitt ut til de - håper jeg jo på at det finnes noen her som kanskje har opplevd tiggere som virkelig trenger pengene. Eller opplevd andre type tiggere enn hva jeg har møtt på. :-) Jeg vet som sagt ikke hvordan det fungerer.
Emma Olsen

14.04.2017 kl.03:57

Ja det kommer litt an på hvordan man ser på det. Vil vell si at 90% av tiggerene du møter på vil falle under uheldige kategorien, men samtidig så trenger de virkelig pengene. En narkoman som tigger vil antageligvis bruke pengene på narkotika, så gir du han penger støtter du han i missbruket. Samtidig var det et dumt valg han tok for mange år siden, og hvis han ikke får dop, kan han like så godt dø av det som sult. En person som tigger og er knyttet til mafiaen, må gi vekk alle pengene sine på slutten av dagen. Men hvis de ikke gir "sjefen" penger får det også konsekvenser. Romanerene sender det til hjemlandet og bygger hus, men det har nok en eller annen konsekvens hvis de heller ikke får penger.

Så altså jeg tror ikke du kan finne den tiggeren du leter etter i Norge. Vi har et så bra system og det er disse som ofte faller utenfor systemet. Men selv om de er knyttet til en høyere makt, og man støtter noe ondt samtidig, så hjelper du den personen, den dagen, med å få det bedre. Selv om det kanskje ikke virker som bedre for oss.. ? Litt sånn jeg tenker hvertfall

Skriv en ny kommentar